Terug

Meer transplantaties met gerepareerd donorhart

UMC’s in Groningen, Utrecht en Rotterdam willen dit jaar de eerste harttransplantatie uitvoeren met een gerepareerd hart uit een machine. Dankzij een nieuwe revolutionaire techniek.

Hartsilstand
Vorig jaar stonden honderdzeven mensen op de wachtlijst voor een operatie met een donorhart. Deze zijn schaars omdat alleen patiënten die hersendood zijn hartdonor kunnen worden. Ook oudere donoren komen vaak niet in als hartdonor in aanmerking omdat het hart na je vijfendertigste kwalitatief achteruitgaat. Dankzij een nieuwe revolutionaire techniek kan een hart van een overleden patiënt door een hartstilstand weer goed functioneren.

Revolutionaire techniek
Het donorhart wordt in een plastic bak (heart in a box) zodanig opgewarmd met voedende vloeistof en zuurstof zodat het hart uit zichzelf weer gaat kloppen. In de machine kan het hart worden gerepareerd met stam- of gentherapie. Hoge dosis medicatie kunnen worden toegediend. Bijwerkingen zijn er niet omdat er gewerkt wordt met een orgaan buiten het lichaam.
Als de financiering rond is hoopt het UMC Groningen dit jaar het eerste hart te transplanteren dat in de machine gerepareerd is

Lees meer

Bron: volkskrant
Door: redactie ICD App