Terug

Pijnvrij herstel hartritme door gentherapie met LED

Onderzoekers hebben een manier gevonden een hartritmestoornis automatisch te stoppen en het hart direct te resetten met een geïmplanteerd LED-lampje. De vinding kan een eerste stap zijn naar een pijnvrije behandeling bij boezemfibrilleren.

Cardioversie
Boezemfibrilleren is de meeste voorkomende hartritmestoornis. Bij de huidige behandeling, cardioversie, dient men een elektrische schok toe die vanwege de pijn onder narcose in het ziekenhuis plaatsvindt. Vaak is dit de enig mogelijke behandeling wanneer een operatie of medicatie geen opties zijn.
De nieuw bedachte techniek detecteert de ritmestoornis en stuurt een signaal naar een geïmplanteerd LED-lampje. De lichtflits van de LED zorgt ervoor dat het hart zelf een elektrische stroom opwekt die de ritmestoornis stopt. Dat is mogelijk omdat op het hart lichtgevoelige eiwitten met gentherapie zijn aangebracht die het hart automatisch in het goede ritme terugbrengen.
Volgens de onderzoekers is nog veel nader onderzoek nodig om deze therapie voor mensen geschikt te maken. Echter de techniek is er!


Lees meer

Bron: lumc
Door: redactie ICD App