Terug

Direct dotteren na plotselinge hartstilstand niet altijd nodig

Gereanimeerde patiƫnten die na een acute hartstilstand niet veroorzaakt door een hartinfarct hartkatheterisatie of dotteren ondergaan hebben geen grotere kans op overleven. Dat blijkt uit een studie van het AMC onder achttien Nederlandse ziekenhuizen die dotterbehandelingen uitvoeren.

Meer tijd voor de juiste behandeling
Bij een hartkatheterisatie worden het hart en de kransslagaders van binnen onderzocht. Door de werking van de hartkleppen, de pompfunctie van het hart en hartritmestoornissen te meten kan de toestand van het hart worden vastgesteld. Wanneer de oorzaak van een hartinfarct niet zo duidelijk is ontstaan vaak discussies om al of niet direct hartkatheterisatie toe te passen of te dotteren.
Aan de studie deden ruim vijfhonderdvijftig patiƫnten mee van wie niet duidelijk was of een hartinfarct de hartstilstand veroorzaakte. De helft kreeg direct bij ziekenhuisopname een hartkatheterisatie. De andere helft pas een aantal dagen later in het ziekenhuis.
Met de uitkomsten van het onderzoek heeft het reanimatieteam in het ziekenhuis op de eerste hulp meer tijd om te kiezen voor de juiste behandeling.

Lees meer

Bron: nationalezorggids
Door: redactie ICD App