Terug

Inspectie haalt bloeddrukmedicijn losartan terug

Een aantal medicijnen met de werkzame stof losartan wordt teruggeroepen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Wat is het
Bij een aantal medicijnen met losartan is de ongewenste stof NMBA zijn aangetroffen. Van deze stof is bekend dat deze waarschijnlijk kanker kan veroorzaken. “De gevonden hoeveelheden zijn echter zeer beperkt en de kans dat iemand er werkelijk kanker van krijgt is erg klein”, aldus de inspectie.
Losartan wordt onder anderen gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk en hartfalen. Eerder werden al ongewenste stoffen aangetroffen in partijen valsartan. Daar is destijds ook een terugroepactie voor opgezet.

Patiënten niveau
Patiënten die de verdachte pillen met losartan slikken worden door hun apotheek benaderd. De medicatie kan dan worden omgeruild. De inspectie benadrukt dat gebruikers van de pillen met losartan niet zomaar moeten stoppen.
Niet alle medicijnen met losartan worden teruggeroepen. Partijen die zijn onderzocht en waar geen verontreiniging in is aangetroffen zijn gewoon beschikbaar.
Om welke medicijnen met losartan het gaat vindt u in dit overzicht.
Mochten patiënten vragen hebben dan kunnen zij contact opnemen met de apotheek, behandelend arts of met het Landelijk Meldpunt Zorg.

Lees meer

Bron: cbg-meb
Door: redactie ICD App