Terug

Celtechniek bevordert behandeling hartfalen bij zwangerschap

Problemen met vetzuurmetabolisme in het hart is de oorzaak van het ontstaan van hartfalen bij vrouwen tijdens de zwangerschap. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan het UMC van Groningen.

Hartspier
Bij deze vorm van hartfalen is de hartspier ontstoken en is daardoor niet meer in staat voldoende bloed door het lichaam te pompen. Een vorm van hartfalen (PPCM) treedt op rondom de bevalling. Doordat lange tijd hartfalen bij vrouwen weinig onderzocht is wordt deze ziekte niet altijd herkend. Symptomen worden vaak aan andere oorzaken toegeschreven.

Nieuwe technieken
Onderzoek op celniveau in de hartspier was eerder nog niet mogelijk. Dankzij nieuwe technieken kunnen eigen huidcellen worden omgezet in stamcellen. Deze kunnen met behulp van een geronde familie cel opgekweekt worden naar een gezonde hartspiercel . Daarmee heeft de onderzoeker twee vrouwen met PPM goed kunnen behandelen..
PPCM zal bij deze vrouwen bij elke zwangerschap terugkomen. De onderzoeker benadrukt dat door deze studie vroege diagnostiek en een goede behandeling mogelijk worden zodat problemen rond de bevalling kunnen worden voorkomen.

Meer over Peripartum cardiomyopathie (PPCM)

Lees meer

Bron: UMCG
Door: redactie ICD App