Terug

Nieuwe methodiek bij plaatsen pacemaker

Het Hart&Vaatcentrum Maastricht+ past bij het plaatsen een pacemaker een nieuwe techniek toe. De leads worden ingebracht in de bundel van His in plaats van in de rechterkamer.

Methodiek
Lange tijd zochten specialisten naar de beste plaats om een pacemakerlead te plaatsten. Vanoudsher worden de draden van de pacemaker in de rechterkamer ingebracht. Nadeel van deze systematiek is dat de hartkamers hierdoor asynchroon samenknijpen waardoor de hartfunctie op den duur kan verslechteren. De beste keuze van aansluiten is via de bundel van His maar deze implantatie was in het verleden te ingewikkeld.
In de VS wordt sinds een paar jaar een veilige manier gebruikt: His bundel pacing waarmee al meer dan duizend mensen met succes zijn geholpen.

Katheter
De bundel van His (genoemd naar de negentiende-eeuwse onderzoeker Wilhelm His) bestaat uit speciaal geleidingsweefsel die de elektrische prikkel heel precies vanaf de AV-knoop doorgeeft. Daardoor kan het hart uiteindelijk synchroon samenknijpen en heb je een regelmatige hartslag.
Bij His bundelpacing wordt excact het natuurlijk geleidingssysteem van het hart gelokaliseerd met een speciale guiding-katheter. Precies op de juiste plek wordt de pacemakerlead geschroefd. Wanneer de lead de bundel van His voldoende kan stimuleren en de meetwaarden goed zijn wordt de pacemaker aangesloten.
Volgens het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ kunnen de meeste patiƫnten die een pacemaker nodig hebben met deze nieuwe methode behandeld worden.
De techniek is vrij nieuw. Wetenschappelijk onderzoek moet aantonen dat patiƫnten ook op de lange termijn minder complicaties hebben.

Lees meerBron: doq.nl
Door: redactie ICD App