Terug

3D model kinderhart voor de geboorte dankzij MRI

Een gedetailleerd beeld van het kinderhart van een ongeboren kind. Het is een nieuwe techniek die dankzij MRI voor de geboorte kan worden gemaakt. Zo kan nog specifieker worden bepaald welke behandeling direct na de geboorte nodig is. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht heeft deze methode als eerste in Nederland toegepast.

20-weken echo
Eén op de honderd kinderen in Nederland wordt geboren met een hartafwijking. Van deze groep heeft ruim een derde een zodanige afwijking dat direct handelen na de geboorte noodzakelijk is. Aan de hand van de zogenaamde 20-weken echo kan weliswaar een hartafwijking worden gezien maar het is vaak onduidelijk wat de afwijking precies is. Met een foetale MRI-scan kan een gedetailleerd 3-model gemaakt worden die meer duidelijkheid geeft over de hartafwijking.

Techniek naar meer ziekenhuizen
De nieuwe techniek is door het UMC Utrecht en King's College London ontwikkeld. Tot nu toe werd deze nog maar op een enkele plaatsen in de wereld toegepast o.a. in het Verenigd Koninkrijk. De techniek kan worden toegepast met bestaande MRI-apparaten. "Er is "slechts" aangepaste software nodig en specifieke kennis om deze toe te passen", aldus radioloog Tim Leiner verbonden aan het UMC Utrecht.
De recente scan in Utrecht werd gemaakt van een moeder die vierendertig weken zwanger was. Daarbij bleek de aorta van de baby te klein in verhouding tot de rest van het lichaam. Met de nieuwe scan kon de hoogcomplexe zorg die voor dit kind nodig is beter worden voorbereid en konden derhalve de risico’s worden verminderd.
Het is de bedoeling dat de techniek van de foetale MRI-scan ook voor andere ziekenhuizen in Nederland beschikbaar te stellen.

Lees meer

Bron: umcutrecht
Door: redactie ICD App