Terug

Dekkerbeurzen voor onderzoek hart- en vaatziekten

Met de zogenoemde Dekkerbeurzen krijgen getalenteerde wetenschappers de kans vernieuwend onder te doen naar hart- en vaatziekten. De Hartstichting wil zo toponderzoekers ondersteunen een eigen onderzoekslijn op te bouwen.

Gebieden
Van de zes onderzoeksgebieden wordt In de categorie hartspierziekten onderzoek gedaan naar de hartspier, hartfalen en molecuultransport.
Het Maastricht UMC+ onderzoekt een speciaal eiwit dat een rol speelt bij de verdikking van de hartspier. Doel is om tot nieuwe behandelingen te komen door te kijken naar de man-vrouw verschillen.
Het Utrecht UMC zoekt naar genen die de hartspierziekte gedilateerde cardiomyopathie veroorzaken. Bij deze hartziekte verslapt en verwijdt de hartspier. De ziekte is niet te genezen maar door dit onderzoek hoopt men medicijnen te kunnen ontwikkelen die de overlevingskansen vergroten.
Daarnaast doet een tweede onderzoeker van het UMC Utrecht hoe zogenaamde boodschappermoleculen uit ons DNA beter aan ons hart kunnen worden afgeleverd. Deze moleculen spelen een grote rol bij het herstellen van hartschade na een hartinfarct.
Het is de drieëndertigste keer dat de Hartstichting de Dekkerbeurzen uitreikt.

Lees meer

Bron: hartstichting
Door: redactie ICD App