Terug

Hartspierziekte in de familie? Laat je testen!

Wie weet dat een hartspierziekte in de familie voorkomt moet zich laten controleren. Dat zegt Peter van Tintelen, hoogleraar cardiogenetica in het UMC Utrecht

DNA
Erfelijke hartspierziekten zijn voor vijftig procent overerfbaar. Eén op de tweehonderdvijftig mensen heeft een fout in het DNA die kan leiden tot een erfelijke hart- of vaatziekte. Als één van de ouders, broer of zus dit heeft kun je dezelfde mutatie in je DNA hebben. Toch laat maar veertig procent van de eerstegraadsfamilieleden van patiënten met een hartspierziekte DNA-onderzoek naar de mutatie in de familie doen. Door om het jaar te controleren is vroegtijdig adviseren en behandelen mogelijk. De kans op bijvoorbeeld een plotse hartdood kan voorkomen worden door preventief een ICD te plaatsen.

Weinig prioriteit
Het lijkt erop dat de meeste mensen zich niet laten testen omdat het niet hoog genoeg om hun prioriteitenlijstje staat. De kans dat de fout in je DNA zich openbaart blijkt ook heel verschillend te zijn. Gedacht wordt dat de leefomgeving een rol kan spelen. Volgens cardioloog van Tintelen is het belangrijk te weten in hoeverre milieuverontreiniging en de ernst van de hartziekte met elkaar te maken hebben.
Wie weet dat een erfelijke hartspierziekte in de familie voorkomt wordt dan ook dringend aangeraden zich te laten onderzoeken om ernstige gevolgen te voorkomen.

Lees meer
Lees meer over erfelijke hartspierziekten

Bron: umcutrecht
Door: redactie ICD App