Terug

Telegeneeskunde voor betere zorg hartpatiënten

Nederland loopt aardig voorop met telegeneeskunde. Die ontwikkeling lijkt onomkeerbaar. Diverse Nederlandse zorgverzekeraars ondersteunen al verschillende digitale toepassingen voor mensen met chronische aandoeningen.

Herzconnect
Ook het buitenland maakt voorzichtig kennis met ontwikkelingen op het gebied van intensieve telegeneeskunde voor patiënten met hartfalen. Recent startte in Noord-Rijnland-Westfalen het telegeneeskunde-zorgprogramma Herzconnect. Het doel is het ziekenhuisverblijf tegen te gaan en het aantal opnamedagen te verminderen. Het programma is een samenwerkingsverband tussen Siemens Healthineers en Herz- und Diabeteszentrum Nordrhein-Westfalen, het grootste centrum voor harttransplantaties.

24/7 beschikbaar
Binnen het samenwerkingsverband zorgt Siemens voor de technische component zoals een mobiele ECG, bloeddrukmeter en weegschalen om het lichaamsgewicht te meten waarmee thuis kan worden gemeten. Ook levert het bedrijf een mobiele app en de zorgsoftware. Het ziekenhuis HDZ NRW is verantwoordelijk voor het verlenen van medische zorg en advies aan patiënten.
Een mobiele app verzamelt alle belangrijke gegevens van de patiënt 24/7 en verstuurt deze naar het ziekenhuis. Daar worden de gegevens automatisch en door specialisten geanalyseerd en verwerkt. Zo kan de behandeling voor de individuele patiënt precies op maat worden gemaakt.
Onlangs heeft de eerste Duitse zorgverzekeraar zich gemeld die deze vorm van telegeneeskunde op afstand vergoedt.

Lees meer

Bron: icthealth
Door: redactie ICD App