Terug

Bewegen cruciaal voor hart- en vaatpatiënten

Bewegen verlaagt het risico op glucose-intolerantie, obesitas, verhoogd cholesterol en een te hoge bloeddruk. Dat geldt nog veel sterker voor patiënten met hart- en vaatziekten getuige promotieonderzoek aan het Radboudumc.

Minder actief
Patiënten met hartfalen blijken in het algemeen minder actief dan gezonde mensen. Onderzoek wijst uit dat zij gemiddeld ruim tien uur de dag zittend doorbrengen. Het vele zitten verslechtert de gezondheid terwijl het risico op overlijden toeneemt.

Krachttraining
Tijdens het onderzoek deden hartpatiënten en gezonde patiënten twee keer per week krachttraining.
De uitkomsten waren opmerkelijk. Het risico op glucose intolerantie, obesitas, verhoogd cholesterol en een te hoge bloeddruk verminderde met bijna twintig procent. Het risico op hart- en vaatziekten verlaagde met dertig procent. “Wekelijkse krachttraining maakt het verschil” aldus de promovenda.

Fitter
Ook hartrevalidatie blijkt van invloed op je prognose. Wie zijn fysieke conditie niet verbetert loopt een twee keer zo hoog risico op een onverwachte opname in het ziekenhuis of te overlijden. Hoe fitter, hoe lager de kans op hartziekten.

Doorzetten
De risico’s nemen het snelst af aan het begin van het beweegprogramma. Bij hart- en vaatpatiënten werken de effecten van voldoende bewegen langer door dan bij gezonde personen. Deze laatste groep bereikt na verloop van tijd een plafond. Hartpatiënten hebben het meeste profijt als ze blijven bewegen.

Door het coronavirus bewegen we nog minder. Elk halfuur een paar minuten opstaan kan al het verschil maken.

Lees meer

Bron: radboudumc.nl
Door: redactie ICD App