Terug

Expertisecentrum voor hartziekten bij vrouwen

Hartproblemen worden nog te vaak gezien als een mannenaangelegenheid. Vrouwen tussen de vijfendertig en zestig jaar krijgen er steeds vaker mee te maken. Echter de oorzaak van hun klacht wordt lang niet altijd ontdekt. Een nieuw expertisecentrum in Amsterdam tegen verborgen hartziekten wil daar verandering in brengen.

Andere klachten
Per dag overlijden drieënvijftig vrouwen aan een hartziekte tegenover vijftig mannen. Interventiecardioloog Jolanda Appelman ziet nieuwe soorten hartinfarcten ontstaan en nieuwe oorzaken van pijn op de borst bij relatief jonge vrouwen die ogenschijnlijk niets mankeren. Die hartziekten worden volgens haar de laatste jaren pas ontdekt door o.a. nieuwe technieken. Met bestaande scantechnieken als MRI en CT worden deze aandoeningen vaak niet opgemerkt. Daarnaast uiten vrouwen hun klachten vaak anders en lijken de hartinfarcten toe te nemen doordat vrouwen meer stress ervaren dan vroeger.

Expertisecentrum ANOCA
Het nieuwe expertisecentrum heet ANOCA (Angina Non-obstructive Coronary Artery disease). Dit staat voor “pijn op de borst zonder een geblokkeerd bloedvat”. Wanneer de arts een hartprobleem vermoedt krijgen patiënten met onbegrepen klachten een second opinion. Er wordt een definitieve diagnose gesteld en een behandeling aangekoppeld.
Het ANOCA is verbonden aan het Amsterdam UMC.

Lees meer

Bron: amc.nl
Door: redactie ICD App