Terug

Mysterieus eiwit betrokken bij aderverkalking

Onderzoekers van het Radboudumc schrijven het eiwit prosaposine een belangrijke rol toe bij aderverkalking. De bevinding kan uitgangspunt zijn voor een nieuwe behandelingstrategie.

Atherosclerose
Atherosclerose(aderverkalking) is een ziekte van de bloedvaten die hart- en herseninfarcten veroorzaakt. Bij arteriosclerose gaan de slagaders langzaam achteruit en worden minder elastisch. Cholesterolverlagers kunnen aderverkalking remmen en daarmee hart- en herseninfarcten voorkomen. De uitdaging bij de behandeling is de ontsteking in de vaatwand effectief te remmen zonder de afweer die tegen infecties beschermt aan te tasten.

Macrofagen
De cellen die verantwoordelijk zijn voor ontstekingen bij aderverkalking heten macrofagen. Die vragen veel energie bij het ontstaan van ontstekingen.
De onderzoekers schakelden in een muismodel de energiestroom van macrofagen met behulp nanotechnologie uit. Na één week bleek de aderverkalking en de ontsteking af te nemen. Het eiwit prosaposine bleek hier een centrale rol in de spelen.
Nader onderzoek wijst uit dat prosaposine ook een sleutelrol speelt in aderverkalking bij mensen. Deze vinding kan een nieuw licht werpen op de behandeling van aderverkalking.

Lees meer

Bron: radboudumc.nl
Door: redactie ICD App