Terug

Hartritme ongeboren kind beter in beeld

Een nieuwe technologie met elektrodes maakt het mogelijk een nauwkeurig hartfilmpje te maken van een ongeboren kind. De techniek blijkt nauwkeuriger en comfortabeler dan de gebruikte ultrageluidtechnologie├źn met een echo.

Nauwkeurigheid
De huidige hartslagmeting bij ongeboren kinderen blijkt in slechts zeventig procent van de gevallen nauwkeurig. Oorzaak daarvan is dat bij een echo het signaal niet alleen op het hartje kaatst maar ook op ander weefsel in de buik. Dat maakt een precieze meting lastig en vergt veel praktische deskundigheid.
Uit onderzoek naar nieuwe meetmethoden blijkt dat het gebruik van elektrodes op de buik een veel nauwkeuriger beeld van het hartritme geeft. Omdat het hart een heel herkenbaar elektrisch patroon heeft is het signaal tussen allerlei andere signalen in het spierweefsel van de buikwand goed zichtbaar te maken.

Hartactiviteit
Het Nemo Fetal Monitoring System (NFMS) gebruikt elektrodes die met stickers op de buik worden geplakt. Doordat je langdurig de hartslag van de baby kunt meten kan de verloskundige of gynaecoloog meer informatie uit de gegevens halen. Dit was voorheen tijdens de zwangerschap nog niet mogelijk.
Het apparaat meet de hartactiviteit van de baby, de hartactiviteit van de moeder en de wee├źn activiteit. De specialist kan in realtime de informatie op een scherm zien. Zo kan de ontwikkeling van het kindje worden bewaakt en bijvoorbeeld worden voorkomen dat onnodig wordt ingegrepen.

Hartafwijkingen
Ongeveer veertig procent van de hartafwijkingen wordt niet ontdekt met een echo. Omdat het elektroden apparaat een gedetailleerd hartfilmpje van het ongeboren kind kan maken werken de ontwikkelaars samen met de Tu/e. Bekeken wordt hoe het apparaat kan bijdragen aan het beter opsporen van aangeboren hartafwijkingen bij de 20 weken echo.

Lees meer

Bronfoto Nemo Healthcare

Bron: innovationorigins.com
Door: redactie ICD App