Terug

Wat moet u doen bij een shock

Als u merkt dat u last heeft van hartritme-stoornissen, bijvoorbeeld omdat u duizelig wordt of flauw gaat vallen, doe dan het volgende:

Probeer rustig te gaan zitten of liggen. Dit voorkomt dat u eventueel valt. Vertel uw omgeving waarom u dit doet.

Vraag iemand bij u te blijven tot u zich weer beter voelt.

Wacht de shock van de ICD af. Door de shock trekken uw borst- en armspieren krachtig samen waardoor u een ongecontroleerde bewegingen kunt maken. Het is niet erg als iemand u op dat moment aanraakt of vasthoudt. Deze persoon krijgt geen shock.

Heeft u geen klachten na de shock, en heeft u eenmalig ritmestoornissen gehad waarbij de ICD slechts één of twee keer achter elkaar heeft ingegrepen? Neem dan contact op met het ziekenhuis om de ICD te laten uitlezen. Er wordt vastgesteld of het een terechte shock was of dat de instellingen aangepast moeten worden.

Voelt u zich niet goed na een shock? Zoek direct contact met een arts of ziekenhuis, of bel direct een ambulance. Klachten kunnen zijn: aanhoudende ritmestoornissen, benauwdheid, duizeligheid en/of pijn op de borst.

Meerdere shocks achter elkaar? Soms heeft de ICD twee shocks nodig om de ritmestoornis te stoppen. Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. Echter als meer dan twee shocks nodig zijn, of als de shocks meer gespreid voorkomen, dan moet er direct contact met arts of ziekenhuis worden gezocht, en eventueel een ambulance worden gebeld.

Draag altijd uw ICD pas bij u, daarop kunnen hulpverleners direct belangrijke informatie vinden.

Let op: als de ICD een shock heeft afgegeven, dan mag u twee maanden daarna geen motorvoertuig besturen. Zie Wachttijden na een shock of operatie.

Laatste update: 615 dagen geleden