Terug

Algemeen - rijden en varen

Als de ICD een shock afgeeft dan kunt u ongecontroleerde bewegingen maken en mogelijk het bewustzijn verliezen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor uzelf, maar ook voor andere verkeersdeelnemers. Daarom gelden de volgende richtlijnen:

• U moet een speciaal rijbewijs aanvragen voor het gebruik van motorrijwielen (A,A1,A2), personenauto’s (B,B+) en personenauto’s met aanhanger (B+E) en T.

• Voor het Klein vaarbewijs moet duidelijk zijn dat u voldoet aan de keuringseisen.

• Met een ICD kunt u geen gebruik meer maken van rijbewijzen C, C1, C+E, C1+E, D, D1, D+E en D1+E of van het Groot vaarbewijs.

Bent u in het bezit van één of meer van bovenstaande rijbewijzen? Dan worden die door het CBR gelukkig niet meteen ongeldig verklaard. U kunt namelijk bij de gemeente laten registreren dat u deze documenten wilt ‘parkeren’. Mocht het zo zijn dat u in de toekomst de ICD niet meer nodig heeft, bijvoorbeeld vanwege een bepaald medicijn, en de ICD wordt uitgezet en verwijderd, dan kunt u het CBR verzoeken deze rijbewijzen opnieuw geldig te verklaren. Daarvoor hebt u een Gezondheidsverklaring en een toelichting van uw cardioloog nodig. Hetzelfde geldt als uw cardioloog besluit dat u alleen nog de pacemakerfunctie van de ICD gaat gebruiken.

Laatste update: 1531 dagen geleden