Terug

Luchthavenbeveiliging

Toon de beveiligingsbeambte uw ICD-pas en vraag of deze u handmatig wil fouilleren.

U kunt zonder probleem met uw ICD reizen per trein of vliegtuig.

Het passeren van de beveiligingspoortjes op een vliegveld of station is niet gevaarlijk voor u of uw ICD. U kunt zonder gevaar de poortjes passeren mits u er normaal door heen loopt en u pas stil blijft staan op één meter nadat u het poortje bent gepasseerd. Toch bent u niet verplicht om erdoor heen te gaan. Een ICD kan het alarm van de poortjes laten afgaan omdat implantaten metaaldeeltjes bevatten. Mocht dit u overkomen dan kunt u zich identificeren met uw ICD-pas om misverstanden te voorkomen.

Laat uzelf niet controleren met een metaaldetector die langs het lichaam wordt bewogen. Hoewel de kans heel klein is, kan dit apparaat ervoor zorgen dat uw ICD niet goed meer werkt. Wil men dit perse wel, vraag dan om de detector niet op de ICD of pacemaker te plaatsen of liefst zo kort mogelijk.
Binnen de Europese Unie moeten detectiepoortjes m.b.t. medische implantaten voldoen aan CENELEC-TUEV veiligheidsnormen. Als dit niet zo is, moet op de detectiepoort een gele sticker zichtbaar zijn die waarschuwt dat een patiënt met een actief implantaat (ICD, pacemaker) er niet door mag.
Om overijverig securitypersoneel te overtuigen, kunt u een briefje (laten) maken ,eventueel met het logo van uw ziekenhuis, waarop in een aantal talen staat waarom u niet met de metaaldetector mag worden gecontroleerd.

Op veel vliegvelden wordt de bodyscan gebruikt. Deze levert voor dragers van een ICD of pacemaker geen risico op.

Laatste update: 27 dagen geleden