Terug

C

Cardiogram - zie ECG

Cardiomyopathie
betekent letterlijk "de ziekte van de hartspier". Patiënten met cardiomyopathie lopen risico op aritmie of plotselinge hartdood of allebei.

Cardioversie
een procedure waarbij een snelle hartslag (d.w.z. ventrikeltachycardie of atriumfibrilleren) hersteld wordt naar een normaal ritme door een elektrische shock van een lage tot matige energie, die zorgvuldig qua tijd wordt afgestemd met uw hartslag.

Carotissinussyndroom
overgevoeligheid van een zenuwplexus in de grote halsslagader. Druk op deze zenuwen kan bradycardie veroorzaken en de hartslag zelfs stilleggen.

Chronotrope incompetentie
het hartritme loopt tijdens inspanning onvoldoende op om de arbeid te kunnen verrichten die het zou moeten verrichten.

Circulatiestilstand
de bloedsomloop staat stil doordat het hart niet goed functioneert.

Cirkeltachycardie
elektrische prikkeling van het hart die zich buiten de normale georganiseerde verspreiding van elektrische prikkeling kan voordoen en die hartkloppingen kan opwekken.

Coagulatie/ electrocauterisatie
het elektrisch dichtbranden van een bloedvat tijdens een medische ingreep of operatie.

Code 100, code 101
code op het rijbewijs waarmee u kunt aantonen dat u met uw medische aandoening (bijvoorbeeld een ICD) een motorvoertuig mag besturen. Code 100 is bedoeld voor privé gebruik van het rijbewijs en met code 101 mag u maximaal vier uur per dag een bedrijfsauto besturen.

Contractie
samentrekking van de hartspier om bloed door het lichaam heen te pompen

Coronaire angiografie
door middel van röntgenstraling en contrastvloeistof de coronaire arteriën in beeld brengen

Coronaire arteriën
synoniem = kransslagaders: bloedvaten (arteriën) die de hartspier van voedingsstoffen en zuurstof voorzien

Coronaire sclerose
arteriosclerose (verkalking) van de kransslagaders

Condensator
onderdeel van de ICD waarin de energie wordt opgeslagen voordat die bij een shock wordt vrijgegeven. Hij is opgebouwd uit twee geleiders met een relatief grote oppervlakte, die zich dicht bij elkaar bevinden en gescheiden zijn door een niet-geleidend materiaal of vacuüm, het ‘diëlektricum’. Wanneer de ene geleider positief geladen wordt ten opzichte van de andere, verplaatst de negatieve lading in het ‘diëlektricum’ zich naar de positieve plaat. Hierdoor wordt de energie opgeslagen.

Laatste update: 3267 dagen geleden