Terug

H

Handshake
de kop van het programmeerapparaat maakt tijdens de controle contact met de ICD door kort boven de ICD te liggen.

Hartaanval
zie hartinfarct (myocardinfarct, MI).

Hartaritmieën
stoornissen in de regelmatige opeenvolging van hartslagen in de vorm van extra slagen, kloppingen, verlaging of korte onderbreking van de hartslag

Hartblok
een toestand waarbij de elektrische signalen van de natuurlijke pacemaker van uw hart (de sinusknoop) vertraagd zijn of de kamers niet bereiken.

Hartdood – zie plotse hartdood.

Hartfalen
verminderde pompkracht van het hart, waardoor er bij inspanning of (in ernstige gevallen) zelfs in rust niet genoeg bloed door het lichaam wordt gepompt

Hartinfarct (myocardinfarct, MI)
ook wel hartaanval genoemd. Een hartinfarct ontstaat wanneer een slagader dat bloed naar de hartspier voert, verstopt raakt. Als gevolg daarvan worden bepaalde delen van het hartweefsel niet bereikt door bloed en sterven af. Symptomen van een hartinfarct zijn onder andere pijn in de borst, de arm of de nek; misselijkheid, vermoeidheid, en/of kortademigheid.

Hartkatheterisatie
onderzoek van het hart met gebruik van een dun buigzaam slangetje, buisje of draad (katheter).

Hartkleppen
kleppen die de bloedstroom in het hart regelen

Hartmassage
een eerste-hulpbehandeling bij een hartstilstand; door ritmische massage op de borst wordt getracht de bloedsomloop enigszins te handhaven of de hartpompfunctie na te bootsen.

Hartritme
een serie hartslagen. U kunt uw arts horen zeggen dat uw ritme normaal of onregelmatig is. Een normale hartslag varieert over het algemeen van 60 tot 100 slagen per minuut tijdens rust.

Hartslag
Hartstilstand - Zie plotse hartstilstand (SCA).

Laatste update: 3267 dagen geleden