Terug

P-R

Pacemaker
implanteerbaar apparaat die het hartritme moet herstellen. De pacemaker stimuleert het hart zodra het ritme te langzaam of onregelmatig wordt. Het apparaat stimuleert niet zolang de natuurlijke prikkel aanwezig is

Parasympatisch zenuwstelsel
onderdeel van het autonome zenuwstelsel, dat geactiveerd wordt door de parasympaticus en een tegenwicht is van het sympatische zenuwstelsel.

Plotse hartdood (SCD)
overlijden door plotselinge hartstilstand. Zie ook plotse hartstilstand (SCA).

Plotse hartstilstand (SCA)
het plotselinge verlies van hartfunctie (d.w.z. hartstilstand) meestal door elektrische problemen in het hart die een gevaarlijk snel en onregelmatig hartritme veroorzaken. Als SCA niet behandeld wordt, kan het leiden tot de dood (ook wel plotse hartdood genoemd).

Pocket
ruimte onder de huid of spier waarin de ICD wordt geplaatst.

Pompfunctie – zie ejectiefractie.

Prikkelgeleiding
geleiding van de prikkel in het hart

Programmeerapparaat
een computer die gebruikt wordt om met de ICD te communiceren. Het programmeerapparaat wordt gebruikt tijdens het testen en de controles van de ICD om informatie te verzamelen en op een scherm te tonen. De arts of technicus gebruikt het programmeerapparaat ook om de ICD zo in te stellen dat het de stoornis van uw hart detecteert en behandelt. Ook: programmer.

Programmeerkop
wordt bij controle op de huid boven de ICD gelegd om contact te kunnen leggen en houden Ook: wand.

Pulsgenerator
onderdeel van de ICD dat bestaat uit een kleine computer met een duurzame batterij en een ‘condensator’. Ook: impulsgenerator.

Purkinje vezels
een netwerk van geleidingsvezels dat loopt van het endocard tot halverwege het epicard. Dit netwerk geeft de electrische prikkels door aan de spiercellen.

Radiumtherapie
gebruik van straling om gezwellen te behandelen

Remote Patiënt Monitoring, RPM
een systeem voor de controle van uw ICD op afstand van het ziekenhuis.

Rijbewijscontrole
controle die twee maanden na de implantatie van de ICD plaats vindt. Tijdens deze controle maakt de cardioloog (indien van toepassing) ook een keuringsrapport voor het aanvragen van het speciale rijbewijs.

Roesje
voor de operatie krijgt u een slaapmiddel en soms een pijnstiller toegediend via een infuusnaaldje. U raakt hiervan in (lichte) slaap. Een roesje is géén narcose, u hoeft dus niet beademd te worden.

Rust-ECG
standaard ECG; registratie van het ECG in rust (liggend).

Laatste update: 3267 dagen geleden