Terug

Leven met een ICD

Kan ik de ICD voelen zitten?
Vlak na de implantatie kunt u de ICD duidelijk voelen zitten. Na enige tijd wordt dit gevoel door de meeste ICD dragers als normaal beschouwd. Wel kunt u de ICD soms voelen als u er op ligt of als u uw arm voor de borst kruist of omhoog strekt.

Heeft u een S-ICD, dan kunt u in het begin soms wat langer nodig hebben om aan de ICD te wennen, vooral als u op de linker zij ligt, omdat u dan direct op de ICD ligt.

Is de ICD zichtbaar? Met en zonder kleding?
Bij de ene patiƫnt is de ICD wel te zien, bij de ander nauwelijks. Dit hangt mede af of de ICD onder de huid geplaatst is of onder de spier en van de hoeveelheid vet en/of spiermassa in het bovenlichaam.

Geneest de ICD mijn hartziekte?
Nee. De ICD behandelt alleen de gevolgen van uw hartziekte, zodat u weer een leven kunt leiden zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over uw ritmestoornissen. Levensbedreigende stoornissen worden gesignaleerd en gestopt. De biventriculaire ICD kan wel de pompfunctie van uw hart verbeteren. Zie biventriculaire ICD.

Moet ik nog medicijnen gebruiken als ik een ICD heb?
De cardioloog bekijkt uw medicatie. Vaak hebt u ook na de ICD implantatie medicijnen nodig als extra ondersteuning voor het hart. Houdt u zich aan de medicatievoorschriften en stop niet op eigen initiatief met medicijnen maar overleg dit met uw cardioloog.

Kan ik ondanks de ICD zwanger raken?
Ja. Dit hangt wel af van uw onderliggende hartziekte. Het is daarom verstandig om dit vooraf met uw arts te bespreken. Een ICD shock is in ieder geval niet gevaarlijk voor het kind.

Kan ik de werkingsduur van de ICD verlengen door rustig te leven?
Nee.

Wat gebeurt er met de ICD in geval van overlijden?
Bij overlijden moet de ICD verwijderd worden. Dit dienen de nabestaanden door te geven aan de uitvaartondernemer. Die kan dit veilig doen volgens de richtlijn voor postmortale handelswijze omtrent ICD patiƫnten. Onderdelen van de ICD worden als chemisch afval beschouwd.

Bekijk ook de video over de "ICD in de laatste levensfase" van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. Klik hier

Laatste update: 25 dagen geleden