Terug

Lichamelijke activiteiten en uw ICD

Kan ik sporten?
Ja. De ICD kan wel tegen een stootje en hij beperkt u niet in uw bewegingen. Voor wandelen, fietsen, zwemmen en de meeste recreatieve sporten is er geen probleem. U moet alleen voorzichtig zijn bij activiteiten waarbij u een klap op uw borst zou kunnen krijgen of waarbij het gevaarlijk is om tijdelijk buiten bewustzijn te raken, zoals parachutespringen, hanggliding, abseilen en duiken. Overleg in geval van twijfel met uw cardioloog.

Is het erg als ik éénmalig een harde klap op de ICD krijg?
Bijvoorbeeld tegen de deurpost oplopen of een stomp krijgen? Bij een éénmalige harde klap zal misschien alleen de huid beschadigen. De pulsgenerator zelf is gemaakt van titanium en zo goed in elkaar gelast dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat deze kapot gaat. Het is echter beter dit te voorkomen, vandaar dat het afgeraden wordt om aan contactsport te doen zoals judo, karate, basketbal, handbal. Belangrijk is dat u de ICD en ook de wond na een harde klap laat controleren.

Mag ik vrijen?
Ja. De ICD staat seksuele activiteiten niet in de weg. In het onwaarschijnlijke geval dat u tijdens het vrijen een shock van de ICD krijgt, is dat voor uw partner volstrekt ongevaarlijk.

Zijn er activiteiten die ik beter niet alleen kan doen?
Ja, bijvoorbeeld alleen zwemmen, varen in een boot of hoog op een ladder staan. Als de ICD een shock afgeeft dan kunt u ongecontroleerde bewegingen maken en mogelijk het bewustzijn verliezen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor uzelf, maar ook voor anderen.

Mag ik een massage ondergaan?
Een lichte massage kan geen kwaad. Een Thaise massage wordt echter afgeraden.

Mag ik een tatoeages laten zetten?
Mensen met een pacemaker of ICD kunnen zonder bezwaar een tatoeage laten zetten mits deze op minimaal 10 cm afstand van het apparaat wordt aangebracht. Het is ook belangrijk dat de kabels niet over de patiënt of de device worden gelegd.

Laatste update: 349 dagen geleden