Terug

Wat is een ICD

ICD staat voor Implanteerbare Cardioverter Defibrillator. De ICD bestaat uit twee onderdelen:
• de ‘pulsgenerator’ (het ‘kastje’), en;
• de ‘leads’ (‘geleidingsdraden’ of ‘elektroden’).

Pulsgenerator
De pulsgenerator bestaat uit een kleine computer met een duurzame batterij en een ‘condensator’. De buitenkant van de pulsgenerator bestaat uit titanium, een edelmetaal dat niet door het lichaam wordt afgestoten. De pulsgenerator weegt ongeveer 35 tot 90 gram. Hij is de afgelopen jaren steeds compacter geworden en zal in de toekomst wellicht nog kleiner en lichter worden. Gemiddeld gaat de batterij 5 tot 10 jaar mee, afhankelijk van het gebruik en de instellingen. Alle ICD’s (uitgezonderd de S-ICD) kunnen ook als een normale pacemaker functioneren.

Pulsgenerator

Leads
De pulsgenerator wordt verbonden aan één, twee of drie leads die via een ader naar het hart gaan. Het aantal leads dat gebruikt wordt, is afhankelijk van het type hartritmestoornis en/of hartziekte. Een lead heeft een levensduur van 15 tot 20 jaar.

Er zijn verschillende soorten leads:
Shock lead: deze is altijd nodig. Deze lead moet zowel kunnen stimuleren als defibrilleren en is vrij complex en dik vergeleken met de boezemlead. Hij wordt vastgemaakt met een schroefje of met weerhaakjes in de rechterkamer. Aan het einde van de shock lead zit een ‘coil’, waarover de shock aan het hart wordt gegeven. Soms kiest de implanterende cardioloog om een lead met twee coils te gebruiken. De tweede coil ligt dan op de overgang van rechter boezem naar de bovenste holle ader.

Boezem lead: wordt geplaatst bij mensen die ook gebruik maken van de ICD als pacemaker. Deze lead is dunner dan de shock lead en kan zowel met een schroefje als weerhaakjes worden vast-gemaakt.

Derde lead: mensen die drie leads nodig hebben (zie ‘biventriculaire ICD’), krijgen deze derde lead geplaatst in een zijtak van de ‘sinus coronarius’ (in een kransader), die aan de buitenzijde van het hart loopt naast de kransslagader. Deze derde lead heeft aan het uiteinde bochtjes, waardoor deze geklemd blijft zitten in de kransader.Laatste update: 264 dagen geleden