Terug

De wond en bewegen na de operatie

Het is belangrijk om de eerste weken na de operatie uw arm aan de kant van de implantatie niet teveel te bewegen. De wond moet goed dicht kunnen groeien en ook het weefsel rondom de ICD moet zich voldoende rondom de ICD en de leads kunnen sluiten. Anders blijft er teveel bewegingsruimte over voor de ICD en ligt hij niet stabiel. De leads zijn goed vastgezet in het hart zodat ze bij normaal gebruik van uw arm niet zullen verschuiven.

U kunt de ICD voelen zitten, vooral als u later uw arm wel mag strekken, maar ook als u naar voren buigt. U kunt ook enige weken last hebben van spierpijn.

Hieronder vindt u enkele leefregels die door verschillende implantatiecentra worden geadviseerd:

• De elleboog aan de kant waar u geopereerd bent, mag u de eerste weken niet boven de schouder bewegen. Als u bijvoorbeeld uw jas aandoet: eerst de arm aan de kant van de ICD en dan pas de andere. Rekkende of strekkende bewegingen zijn ook niet toegestaan. Probeer wel uw schouder voorzichtig te bewegen zodat deze niet stijf wordt.

• Kies voor makkelijk aan te trekken en ruim zittende kleding. Vermijd knellende kleding, zoals korsetten, bretels en bh-bandjes etc. Deze kunnen de wond irriteren en onprettig aanvoelen.

• U mag geen zware dingen tillen en geen zware lichamelijke arbeid verrichten. Ga dus geen ramen lappen of met zware vuilniszakken sjouwen.

• Ook zwemmen wordt afgeraden. Fietsen op een normale fiets kan na een week. Rijden en varen met een ICD is de eerste twee maanden na de implantatie niet toegestaan. Zie Rijden en varen.

• De wond is gehecht en daarna afgedicht met dermabond weefsellijm of een pleister. Zorg dat er de eerste twee weken na de operatie geen water, zeep en crème op en in de buurt van de wond komt. Water en vocht maken de wond zacht en dan kunnen infecties ontstaan. U mag na twee dagen na de operatie weer voorzichtig douchen (als de wond is gesloten met dermabond of met een waterdichte pleister), na twee weken mag u weer in bad.

Laatste update: 279 dagen geleden