Terug

Kortademigheid bij hartfalen vaak spierprobleem

Bij een groot deel van mensen met chronisch hartfalen is de spierconditie de voornaamste reden voor vermoeidheid. Het probleem blijkt deels te verhelpen met een trainingsprogramma. Dat blijkt uit onderzoek in het Máxima Medisch Centrum.

Zwakste schakel
Spieren van patiënten met chronisch hartfalen(CHF) bestaan uit vezels die veel eerder vermoeid raken. Het blijkt dat deze spieren bij langere of intensievere inspanning verzuren. De patiënt kan een inspanning dan niet meer volhouden.
Een nieuw ontwikkelde meettechniek kan eenvoudig de capaciteit van spieren meten. Daardoor kan bij een patiënt met CHF beter worden vastgesteld waar deze bij inspanning het meeste last van heeft.
Uit het onderzoek blijkt dat een behandeling programma met hoog intensieve intervaltraining (HIIT) de bloedsomloop en de spierkracht kan verbeteren. Dit is een korte training waarbij korte momenten van zware inspanning worden afgewisseld met korte momenten van rust. HIIT blijkt vooral effectief wanneer de behandeling gericht wordt op de zwakste schakel van de patiënt.


Lees meer

Bron: mmc
Door: redactie ICD App