Terug

Studie naar geneeskracht van plantje ter voorkoming hartinfarct

Onderzoek is gestart naar de beschermende werking van het medicijn Colchine tegen een hartinfarct. Cardiologen van Treant Zorggroep en hartdokters uit Australië leiden de studie onder vijfenveertig honderd patiënten met een vernauwing van de kransslagaders.

Herfsttijloos
Colchicine wordt gewonnen uit het plantje herfsttijloos. Het wordt al heel lang gebruikt voor verschillende aandoeningen zoals bij jicht.
Het effect werd al aangetoond bij een kleine speciale groep hart -en vaatpatiënten. Om de werking voor grote groepen aan te tonen wordt nu internationaal onderzoek gedaan.
Patiënten van de Treantgroep die ooit een hartinfarct hadden kunnen zich aanmelden om deel te nemen aan het onderzoek. Ook kiezen de cardiologen gericht een aantal patiënten uit. Deelname is overigens geheel vrijwillig.
De deelname duurt ongeveer drie jaar. In 2021 hopen de onderzoekers antewoord te hebben op de vraag of Colchicine daadwerkelijk helpt om een hartinfarct te voorkomen.
De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) stelde de subsidie beschikbaar om dit medisch wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken.

Lees meer

Bron: hartpatiënten.nl
Door: redactie ICD App