Terug

Hitteadvies voor hartpatiënten

De verwachte hoge temperaturen vanaf morgen kunnen een extra belasting voor hartpatiënten vormen. Het hart moet harder werken om de lichaamstemperatuur normaal te houden.
[b]Regionaal kan het dertig graden worden. Daarom stelt het RIVM vanaf morgen Het Nationaal Hitteplan voor het hele land in werking.[/b]

Vochtverlies
Het lichaam verliest veel vocht door te zweten, vooral bij extra inspanning en te weinig drinken. Bij hoge temperaturen wordt het hart meer belast bij overgewicht, (te) zoute voeding en overmatig gebruik van alcohol.

Tips bij extreme warmte​
-Blijf binnen tijdens de warmste uren van de dag (12.00 – 16.00) of zoek de schaduw op.
-Verlaag je wandel- en werktempo en span je niet extra in.
-Draag dunne kleding en bedek je hoofd met een pet of hoed vooral als je in de zon staat.
-Smeer je regelmatig in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
-Drink extra bij omdat je veel vocht verliest door het transpireren.

Specifiek advies voor hartpatiënten bij warmte

-Let op de plaats waar je medicijnen liggen. De meeste medicijnen moeten worden bewaard in een droge kast van maximaal 25°C.
-Patiënten met hartfalen hebben vaak een vochtbeperking. Ga niet op eigen initiatief (veel) meer drinken. Bespreek dit altijd eerst met de arts of hartfalenverpleegkundige.
-Gebruik je plastabletten tegen een hoge bloeddruk of voor het kwijtraken van extra vocht? Bij hitte kan dit soms te veel zijn. Overleg bij twijfel met de arts of het medicijngebruik moet worden aangepast.

Kijk hier voor meer tips.

Bron: Hartstichting
Door: redactie ICD App