Terug

Hybride ablatie bij complexe boezemfibrilleren succesvol

Een team van hartchirurgen en cardiologen heeft de eerste hybride ablatie bij een patiënt met een complexe vorm van boezemfibrilleren uitgevoerd. De ingreep vond plaats in het Radboudumc in Nijmegen.

Ongecontroleerde prikkels
Boezemfibrilleren ontstaat door ongecontroleerde elektrische prikkels rond de longslagaders bij het hart. Door op deze plekken littekens te maken blokkeer je deze prikkels. Dit wordt pulmonaal vene isolatie (PVI) genoemd. Wanneer na enkele ablaties boezemfibrilleren niet gestopt kan worden komt de techniek hybride ablatie in beeld.

Twee technieken
Hybride ablatie is een combinatie van twee technieken: PVI via een kijkoperatie door de hartchirurg en een katheter-ablatie via de lies door de cardioloog.
De hartchirurg maakt aan de buitenkant van het hart littekens om de ongecontroleerde elektrische prikkels te blokkeren. De cardioloog kijkt via de katheter of er eventueel nog lekken zijn. Die kan de hartchirurg dan dicht maken zodat de gewenste volledige elektrische blokkade ontstaat. Tijdens de operatie klopt het hart gewoon door. De patiënt hoeft dus niet op een hart-longmachine worden aangesloten.
Volgens de specialisten is het een veilige operatie waarbij tachtig tot negentig procent van de ingrepen succesvol is. Bovendien herstelt de patiënt sneller dan bij een openhartoperatie.

Lees meer

Bron: radboudumc
Door: redactie ICD App