Terug

Hartscreening sport steeds vaker prioriteit

Twee jaar na de hartstilstand van Ajacied Abdelhak Nouri heeft deze tragedie ook de sportgeneeskunde niet onberoerd gelaten. Een betere screening van de harten van topsporters staat hoog op de agenda.

Leidraad
Dé leidraad in de sportcardiologie is dat sporters vooral veilig hun sport kunnen beoefenen, aldus sportcardioloog Harald Jørstad. Het accent bij de screening moet daarbij liggen op twee vormen van cardiomyopathie waarvan het ARVC er een van is. Aritmogene rechterventrikel cardiomyopathie (ARVC) is een soort vervetting van het hart waarbij sporten de ziekte juist in de hand werkt en de hartkamers eerder gaan falen. De aandoening is erfelijk maar niet alle familieleden krijgen het. Er kunnen levensbedreigende hartritmestoornissen ontstaan zodat ter preventie vaak een ICD wordt geplaatst. Topsport is uitgesloten. Het hart kan slechts laag intensief sporten aan zoals wandelen of golf. Stress moet worden vermeden.
Sportartsen gaan steeds meer de weg op van preventie en performance. Daarbij is brede samenwerking met specialisten maar ook het informeren van mensen die in de sport actief zijn cruciaal.

Lees meer

Bron: parool.nl
Door: redactie ICD App