Terug

De biologische klok van het immuunsysteem

Ons immuunsysteem heeft een eigen biologische klok. De processen in ons lichaam werken in een vast dagelijks ritme van 24 uur. Dat geldt met name voor ons afweersysteem.

Biologische klok
Je biologische klok wordt elke dag gelijkgezet. Daar zorgt het daglicht voor. Tegelijkertijd worden ook alle cellen en organen “op tijd “gezet onder meer door de hormonen en de stofwisseling. Dat geldt voor alle processen in ons lichaam met name die van de witte bloedcellen. Wanneer dat proces wordt ontregeld verandert de kwaliteit van je afweersysteem.

Hartproblemen
Een hartaanval dat in de ochtend plaatsvindt is vaak groter en herstelt lastiger. De sterftekans is hoger dan wanneer de aanval in de avond plaatsvond. Uit onderzoek bleek dat afweercellen vooral aan het begin van de dag doordringen in de weefsels. Echter ons immuunsysteem werkt op dat moment nog niet optimaal vanwege het vaste dagelijkse ritme waarin alle processen in het lichaam worden geregeld. Door de verworven kennis van deze zogenaamde circadiane ritmes kunnen specialisten de behandeling voor hartinfarcten, aderverkalking, orgaantransplantaties of vaccinaties optimaliseren.

Lees meer over dit artikel

Bron: nrc
Door: redactie ICD App