Terug

24 uur meting is de beste voorspeller

24-uurs bloeddrukmeting is de beste voorspeller voor hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten die zijn gepubliceerd in the Journal of the American Medical Association.

Huidige norm minder geschikt
Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Maar ook de beste behandelbare aandoening. Daarvoor is een betrouwbare meting cruciaal. De onderzoekers toonden aan dat hartaandoeningen het beste zijn te voorspellen door de hele dag bloeddruk te meten. Dus ook tijdens de slaap. De huidige manier van meten met eenmalige metingen of die met kleine tussenpozen blijken minder geschikt

Het onderzoek
Gedurende veertien jaar werden ruim elfduizend personen in Europa, Oost-Azië en Latijns-Amerika gevolgd. Naast de bloeddruk werd ook lichaamsgewicht en cholesterol gemeten. Om de bloeddruk de hele dag te kunnen meten droegen de deelnemers automatische bloeddrukmeters. Daardoor waren de metingen bij de patiënt passend bij het dagelijkse ritme. Dat gaf een reëler beeld van het bloeddrukverloop dan bij een enkele meting bij de arts.

Vergoeding
Volgens de onderzoekers zouden zorgverzekeraars de kosten voor metingen met een draagbare bloeddrukmeter moeten vergoeden. Preventie is uiteindelijk goedkoper dan de behandeling van de gevolgen van een hoge bloeddruk.

Lees meer

Bron: mijngezondheidsgids
Door: redactie ICD App