Terug

Sneller handelen bij mogelijk hartinfarct

Specialisten hebben een manier gevonden om sneller en gemakkelijker de diagnose hartinfarct te stellen. Patiënten met een hartinfarct kunnen daardoor sneller de juiste hulp krijgen en minder mensen komen onterecht in het ziekenhuis.

Snelle bloedtest
Een patiënt die zich meldt met pijn op de borst wordt uit voorzorg al snel met spoed verwezen naar het ziekenhuis. Voor een patiënt en naasten is een verwijzing met het oog op een infarct een ingrijpende gebeurtenis. Echter twintig procent van een spoedverwijzing op verdenking van een hartinfarct blijkt terecht.
Om sneller duidelijkheid te krijgen wordt bij de huisartsenpost de bestaande diagnostisering uitgebreid met een snelle bloedtest met een vingerprik. Daarnaast wordt een hartfilmpje gemaakt en een en een speciale vragenlijst ingevuld. Aan de hand van de resultaten kan snel worden besloten of de patiënt al dan niet naar het ziekenhuis moet.
De methode is bedacht door cardiologen van het VieCuri Medisch Centrum. In de komende tijd gaat men onderzoeken hoe deze methode van diagnosticeren ook in de thuissituatie kan worden gebruikt. Het VieCuri MC gaat haar bevindingen delen met nadere ziekenhuizen.

Lees meer

Bron: VieCuri
Door: redactie ICD App