Terug

Keuzehulp hartklepvervanging belangrijke zorgverbetering

De keuzehulp hartklepvervanging bereidt de patiënten beter voor op de operatie. De revalidatie verloopt in negen van de tien gevallen ook sneller. Volgens cardioloog Hoohenkerk is het programma een belangrijke zorgverbetering en bewijst daarmee zijn bestaansrecht.

Vooraf thuisinformatie
Het onlineprogramma helpt patiënten die een nieuwe aortahartklep moeten krijgen met de keuze tussen een mechanische- en een biologische hartklep. Aan beide kleven voor- en nadelen. Een mechanische gaat langer mee maar is minder comfortabel en de patiënt moet zijn leven lang bloedverdunners gebruiken. Een biologische heeft die nadelen niet maar gaat minder lang mee zodat eventueel in de toekomst een nieuwe operatie nodig is.
Doordat de keuzehulp deze informatie voorafgaand aan het gesprek met de arts beschikbaar heeft, komt de patiënt bij het gesprek beter beslagen ten ijs. Vooraf weet de patiënt vaak al welke soort klep de voorkeur heeft. Ook is gebleken dat de voorinformatie patiënten meer uitnodigt tot het stellen van vragen vooraf.

Lees meer

Bron: Haga Ziekenhuis
Door: redactie ICD App