Terug

Polypil werkt maar de meningen zijn verdeeld

Een combinatiepil met cholesterolverlagende- en bloeddrukverlagende middelen met aspirine geeft veel minder kans op hart – en vaatziekten. Dat blijkt uit Iraans onderzoek onder gezonde vijftig plussers.

Polypil
Aan het onderzoek deden zevenduizend zorgvuldig geselecteerde mensen mee in de leeftijd van vijftig tot vijfenzeventig. De helft kreeg elke dag de polypil, terwijl de andere helft werd voorgelicht over een gezonde leefstijl en wanneer nodig behandeld. Na vijftien jaar onderzoek bleek dat de kans op een beroerte of een hartinfarct bij de eerste groep met een derde tot de helft daalde.

Kanttekeningen
Alhoewel Nederlandse onderzoekers enthousiast op de resultaten van het onderzoek reageren plaatsen ze wel kanttekeningen. De pil zou in landen met een beperkte medische zorg meer kunnen uitrichten dan in ontwikkelde landen zoals Nederland. Volgens de Hartstichting is de gezondheidszorg in Nederland goed genoeg om mensen met hart-en vaatziekten te behandelen. Daarnaast denkt de stichting dat mensen gemakkelijk terugvallen in een ongezonde leefstijl omdat de pil je toch beschermt. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologen(NVVC) leidt het invoeren van een dergelijk pil vooral bij ouderen tot onnodig medicaliseren.


Lees meer

Bron: nu.nl
Door: redactie ICD App