Terug

Virtuele tweeling biedt inzicht in eigen gezondheid.

Als je weet dat je risico hebt op een hart-of vaatziekte kan je ervoor zorgen hoe je erger kunt voorkomen. Dat is de gedachte achter “MyDigiTwin”, een digitaal programma dat inzicht geeft in je eigen gezondheidssituatie.

Eigen gezondheid
Dagelijks worden ruim zevenhonderd mensen met hartklachten in het ziekenhuis opgenomen zonder dat ze wisten dat ze een hartaandoening hebben. Volgens de onderzoekers kan hier MyDigiTwin helpen.
Het idee achter het programma is dat mensen hun eigen gezondheidsgegevens invoeren. Te denken valt aan lengte, gewicht, bloeddruk en cholesterolgehalte en data over je leefstijl zoals roken, sporten, drinken. De gegevens worden gekoppeld aan mensen die aan langlopende gezondheidsonderzoeken deelnemen. Zo ontstaat een virtuele persoon die het meeste op je persoonlijke gezondheidssituatie lijkt: je digitale tweeling. Je kunt zien hoe groot je risico op een hart- of vaatziekte is. Daarna kun je online bekijken hoe je je leefstijl het best kunt aanpassen en afwegen of bijvoorbeeld sporten of minder vet eten voor jou zin heeft.

PGO
Aan de hand van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kunnen patiënten grip houden op hun eigen gezondheidsdata zoals behandelingen, medicatie, onderzoekuitslagen of inentingen. Iedereen die MYDigiTwin gebruikt bepaalt zelf wat wel en niet met derden wordt gedeeld.
Volgens de onderzoekers is het prototype binnen drie jaar beschikbaar. De tool wordt ontwikkeld door het UMC Utrecht in samenwerking met het UMC Groningen, de Radboud Universiteit, het Erasmus MC en de Hartstichting.

Lees meer

Bron: umcutrecht
Door: redactie ICD App