Terug

Minder onnodige hartkatheterisaties met nieuwe FFRCT techniek

Onderzoek naar een nieuwe meettechniek kan voorkomen dat onnodig veel patiënten met pijn op de borst een hartkatheterisatie moeten ondergaan.

Pijn op borst
In Nederland raadplegen per jaar honderdtachtigduizend nieuwe patiënten een cardioloog met klachten van pijn op de borst. Met een CT-scan is niet honderd procent vast te stellen in hoeverre er sprake is van een kransslagadervernauwing. Bij een derde van de patiënten die als aanvullend onderzoek een hartkatheterisatie kreeg bleek achteraf die ingreep niet nodig.

FFRct
Via een katheder met een voerdraad wordt via de lies of de pols m.b.v. de zogenoemde Fractional Flow Reverse-techniek doorstroming van het bloed in de kransslagader gemeten. Samen met de gegevens van de CT-scan is dan de bloeddruk in de kransslagader meetbaar. Op die manier kan de arts al aan het begin van het onderzoek vaststellen of de patiënt wel of niet een vernauwing in de kransslager heeft. "Met de nieuwe techniek kan een onnodige, aanvullende hartkatheterisatie worden voorkomen", aldus de onderzoekers.

Deze studie is één van de vier klinische onderzoeken naar veelbelovende, nieuwe behandelingen uit de regeling Veelbelovende Zorg. Doel is dat veelbelovende zorg sneller in het basispakket kan worden opgenomen.

Lees meer


Bronfoto: dicardiology.com

Bron: nationalezorggids
Door: redactie ICD App