Terug

Diabetisch medicijn blijkt effectief tegen chronisch hartfalen

Duitse wetenschappers tonen aan dat twee diabetische geneesmiddelen effectief gebruikt kunnen worden als medicatie bij hartfalen. Dat blijkt uit een publicatie in The New England Journal of Medicine.

Effectieve medicatie
Nederland telt zo’n anderhalf miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte. Daarvan lijden er tweehonderdveertig duizend aan hartfalen. De oorzaken zijn aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartaanval of andere hartziekten. Hoewel er nu effectieve medicijnen beschikbaar zijn blijft de behandeling van hartfalen moeilijk. Nieuwe studiegegevens zoals deze Duitse ontdekking bieden dan ook perspectief.

SGLT 2
De twee geneesmiddelen waar het omgaat zijn dapagliflozine en empagliflozine uit de zogenaamde SGLT 2-remmersgroep. De medicijnen veroorzaken onder andere verlies van natrium wat een gunstig effect heeft op het hart. Het risico op een hart- en vaatdood en hartfalen bleek in het ziekenhuis met vijfentwintig procent af te nemen.
De onderzoekers denken dat deze SGLT2-remmers een goede kans maken opgenomen te worden in de Europese richtlijnen voor de diagnose en behandeling van hartfalen.

Lees meer

Bron: innovationorigins
Door: redactie ICD App