Terug

Kenniskaarten erfelijke hartziekten en DNA-onderzoek

Kan DNA-onderzoek helpen om een hartstilstand te voorkomen?
Handige kenniskaarten geven antwoord op deze en andere vragen rondom DNA-onderzoek bij erfelijke hartziekten.

Vragen
Wanneer iemand een hartziekte in de familie heeft kan met DNA-onderzoek worden ontdekt of nog meer leden de hartziekte bij zich dragen. Als het nodig is kunnen ze zich tijdig laten behandelen en daarmee veel leed voorkomen. Toch laat een kleine helft zich maar testen. Vaak spelen zaken als onwetendheid, angst voor de uitslag of de gevolgen ervan een rol.

Leonie, Hugo en Roos
Mensen blijven vragen zitten die vaak van praktische aard zijn: “Kan je nog wel een hypotheek krijgen als je DNA-onderzoek laat doen? of “Heeft het onderzoek eventuele gevolgen voor het aanvragen van een levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering?”
Om antwoord op dat soort vragen te krijgen zijn de kenniskaarten voor erfelijke hartziekten ontwikkeld. Samen met hoofdrolspelers Leonie, Hugo en Roos krijg je antwoord op allerlei vragen over DNA-onderzoek bij erfelijke hartziekten. Je kunt de kaarten gebruiken om antwoord te krijgen op je eigen vragen maar ook om er met familieleden of zorgverleners over te praten.

Verder kijken
Op de website www.erfelijkehartziekten.nl is nog meer informatie te vinden over erfelijke hartziekten voor patiënten, hun familieleden en zorgverleners.
De kenniskaarten zijn ontwikkeld door de universiteitscentra van Groningen, Utrecht en Amsterdam en mogelijk gemaakt door de Hartstichting en Stichting PLN.

Lees meer

Bron: ICD App
Door: redactie ICD App