Terug

Nieuwe methode vervangt mitralisklep in kloppend hart

Hartpatiënten in het Maastricht UMC+ hebben als eersten kunnen profiteren van een nieuwe behandelmethode waarbij een lekkende mitralisklep wordt vervangen in een kloppend hart. De nieuwe techniek is goed nieuws voor patiënten met een hoog operatie risico waarbij bestaande behandelopties niet mogelijk blijken.

Hartklep
Het hart heeft vier kleppen. Ze zorgen ervoor dat het bloed de juiste kant opstroomt tijdens pompbewegingen van het hart. Wanneer één van de kleppen niet meer goed afsluit en gaat lekken krijgen patiënten last van kortademigheid, vermoeidheid en hartkloppingen. Dan is vervanging van de klep noodzakelijk.

Mitralisklep
De mitralisklep ligt tussen de linkerkamer en de linkerboezem. Bij de nieuwe vervangingsmethode maakt de hartchirurg een klein sneetje in de borstkas. Vervolgens wordt een katheter vlak bij de linkerkamer gebracht. De cardioloog stuurt nu de nieuwe mitralisklep die als een soort parachute opgevouwen zit door de katheter naar de lekkende klep. Door de parachute “open te vouwen” valt de kunstmatige klep in de oude mitralisklep en dicht zodoende het lek.

Samenwerking
Minimaal invasieve ingrepen zorgen voor een korte hersteltijd en veroorzaken doorgaans minder complicaties. Echter de meerwaarde van de nauwe samenwerking tussen hartchirurg en cardioloog is dat deze ingreep voor patiënten met een hoog operatierisico vooral veiliger en daarmee geschikter is.

Lees meer

Bronfoto Maastricht UMC+

Bron: zorgkrant
Door: redactie ICD App