Terug

Overlijdensrisico na hartoperatie bij vrouwen en mannen niet verschillend

De gedachte dat vrouwen vanwege hun vrouw-zijn na een hartoperatie een groter risico op overlijden zouden hebben dan mannen klopt niet. Dat blijkt uit promotieonderzoek onder ruim twintigduizend patiënten van het Catharina hart- en vaatcentrum.

Verschillen
Hart- en vaatziekten komen bij mannen en vrouwen voor en de behandelingen zijn hetzelfde. Toch zijn er verschillen. Hartinfarcten komen twee keer zoveel voor bij mannen. Vrouwen hebben vaker beroertes en last van hartfalen.
Tijdens de studie onderzocht de promovendus in welke mate het vrouw-zijn een rol speelt bij het overlijdensrisico na een bypassoperatie of aortaklepvervanging. Dat is belangrijk om te weten wanneer je met de patiënt de operatie doorspreekt op haalbaarheid en complicaties.

Signalen
Het vrouw-zijn op zich blijkt geen extra overlijdensrisico. Volgens de promovendus moet wel meer aandacht aan het vrouwenhart worden besteed. Vrouwen geven andere signalen af dan mannen als het gaat om hart- en vaatziekten. Volgens hem kunnen zulke signalen leiden naar nieuwe inzichten voor de beste behandeling voor de individuele vrouwelijke hartpatiënt.

Lees meer

Bron: catharinaziekenhuis
Door: redactie ICD App