Terug

Donorhart wellicht langer houdbaar door ijsvis

Een donorhart kan maar vier uur bewaard worden. Dat is vaak te kort om het hart bruikbaar te houden voor een donorpatiƫnt. IJsvissen in de wateren rond Antarctica zouden weleens de oplossing kunnen bieden.

Vriesschade
Elk jaar sterven er mensen omdat ze een donororgaan niet op tijd krijgen. De benodigde vier uur tussen het beschikbaar komen van het donorhart en de daadwerkelijke implant wordt vaak noodgedwongen overschreden.
Voor de hand ligt het hart kouder te bewaren. Echter dan ontstaat onherroepelijk vriesschade die de celstructuur in de organen onherstelbaar beschadigt. Geschat wordt dat zeventig tot tachtig procent van alle donorharten momenteel verloren gaat.

IJsvis
IJsvissen in de Zuidpool hebben een lichaamstemperatuur van onder de nul graden. Toch bevriezen ze niet. Onderzoekers ontdekten in de vorige eeuw dat deze ijsvissen een soort antivries eiwitten in hun bloed hebben dat voorkomt dat het bloed stolt of bevriest.
Onderzoekers van de TU Eindhoven willen deze antivries eiwitten namaken. Getracht wordt de ijsgroei te remmen zodat donorharten zonder vriesschade kouder en dus langer kunnen worden bewaard.

Lees meer

Bron: ad.nl
Door: redactie ICD App