Terug

Hartonderzoek naar thuis herstelde Covid-patiënten

Het Erasmus MC gaat onderzoek doen naar de invloed van het hart op ex-Covid-19 patiënten die thuis zijn hersteld.

Aanwijzingen
Aanleiding voor de studie zijn aanwijzingen dat Covid-19 negatieve gevolgen kan hebben voor de conditie van hart- en bloedvaten. Eerdere onderzoeken die wezen op hartproblemen door corona waren gebaseerd op patiënten die waren opgenomen op de intensive care. “Kennis over herstelde niet-opgenomen Covid- patiënten met minder klachten waren is er nauwelijks”, aldus epidemioloog dr. Maryam Kavousi van het Erasmus MC. “Met name op de lange termijn”.

Data verzameling
Het onderzoek richt zich op mensen die deelnemen aan het zogeheten ERGO onderzoek en Covid-19 hebben gehad. Hierbij worden duizenden inwoners van de wijk Ommoord in Rotterdam nauwlettend gevolgd. De deelnemers zullen vragenlijsten invullen en bloedonderzoek laten doen waarbij gelet wordt op speciale stofjes die iets zeggen over de conditie van hart- en bloedvaten. Daarnaast wordt een echo en een MRI-scan van het hart gemaakt.

Consortium
De studie maakt deel uit van het landelijk onderzoek consortium COVID@Heart waarin verschillende universitaire medische centra onderzoek doen naar de invloed van Covid-19 op het hart.

Lees meer

Bron: erasmusmc
Door: redactie ICD App