Terug

Antioxidanten verkleinen kans op hartinfarct niet

Anders dan vaak wordt aangenomen verkleinen antioxidanten zoals in multivitaminen kans op hart- en vaatziekten niet. Daarmee ondersteunen wetenschappers van het LUMC eerdere klinische studies met eenzelfde uitkomst. De resultaten staan beschreven in de Journal of the American College of Cardiology.

Schadelijke stofjes
Antioxidanten kunnen stofjes opvangen die schadelijke deeltjes in onze cellen en DNA veroorzaken. Je hebt ze van nature in je lichaam, zitten in groente en fruit en worden ook industrieel gemaakt.
Niet iedereen heeft evenveel antioxidanten in het bloed. Erfelijkheid speelt hierbij een rol.

Resultaat studie
Aan het onderzoek deden negenhonderdduizend mensen deel. De ene groep bestond uit personen die eerder een hartaanval hadden gehad. De andere was een groep met gezonde mensen.
De wetenschappers vonden geen verschil in de hoeveelheid antioxidanten in het bloed tussen gezonde personen en mensen die een hartinfarct hadden doorgemaakt.

Vitaminen
In dit onderzoek keken de onderzoekers naar vitamine A, C en E en lycopeen vanwege tegenstrijdige beweringen dat zij een positief effect hebben op het voorkomen van hart- en vaatziekten. “Mensen die multivitaminen slikken om een hartinfarct te voorkomen, hoeven dit dus niet te doen”, aldus onderzoeker en epidemioloog Raymond Noordam.

Lees meer

Bronbeeld superfoodonline

Bron: hartstichting
Door: redactie ICD App