Terug

Poli amyloïdose in Hartcentrum Maastricht UMC+

Maastricht UMC+ heeft een speciale poli ingericht voor patiënten met het vermoeden van verkeerde eiwitstapeling in het hart en andere organen (amyloïdose). Tot voor kort werd de diagnose nauwelijks gesteld.

Amyloïdose
Bij amyloïdose worden eiwitten niet goed afgebroken en stapelen ze zich op in onder meer het hart. Geschat wordt dat bij twintig procent van de hartfalen patiënten amyloïdose de onderliggende oorzaak is. Daarnaast kunnen er door eiwitstapeling ook hartritmeproblemen ontstaan. En bij één op de tien patiënten die een hartklepvervanging nodig heeft (TAVI) wordt ook eiwitneerslag waargenomen.

Technieken
Voor het herkennen van hartaandoeningen worden bestaande technieken als echo, ECG en MRI gebruikt. Nog beter is amyloïdose te zien met de inzet van een botscan waarmee alles wat in het hart met eiwitstapeling te maken heeft zwart kleurt. Daarnaast kunnen nieuw ontwikkelde medicijnen de toename van eiwitstapeling afremmen en neutraliseren. Door deze ontwikkelingen is de aandoening nu beter zichtbaar en behandelbaar.
De poli is ondergebracht bij Hart+Vaat Centrum en werkt nauw samen met andere specialismen zoals nucleaire diagnostiek, pathologie, neurologie, interne geneeskunde en klinische genetica.

Lees meer

Bron: mumc
Door: redactie ICD App