Terug

Precieze elektrische geleiding van de hartspier gemeten

Rotterdamse wetenschappers is het als eerste in de wereld gelukt de elektrische geleiding door boezems en kamers van een kinderhart heel precies te meten. Doel is te achterhalen waarom veel kinderen met een aangeboren hartafwijking later hartritmestoornissen ontwikkelen.

Sensoren
Het bijzondere van de meting is dat deze plaats vond tijdens een openhartoperatie bij een kind met een aangeboren hartafwijking. In normale omstandigheden wordt de elektrische geleiding gemeten met elektrodes op de borstkas zoals bij een ECG (hartfilmpje).
De meting is technisch behoorlijk ingewikkeld. Aan de elektrode zitten honderd tweeënnegentig sensoren op twee millimeter onderlinge afstand die minutieus de stroompjes in hart vastleggen. Dat vereist een nauwkeurige samenwerking tussen onderzoeker en hartchirurg. De meting moet zo gebeuren dat de operatie geen vertraging oploopt.

Behandeling
Kinderen met een aangeboren hartafwijking ontwikkelen hartritmestoornissen pas als ze tussen de twintig en dertig jaar oud zijn. Dan is de aandoening vaak lastig te behandelen.
Bij de analyse van de eerste metingen zagen de wetenschappers dat hele jonge kinderen al verstoringen in de elektrische geleiding kunnen hebben. Men neemt daarom aan dat het ontwikkelen van hartritmestoornissen al op jonge leeftijd begint. “Mogelijk heeft dat te maken met de druk- en volumeoverbelasting van het hart”, aldus onderzoeker en cardioloog-elektrofysioloog prof. Natasja de Groot.
Het streven is ongeveer tweehonderd metingen te doen. Het uiteindelijke doel is in de toekomst de behandeling van hartritmestoornissen te verbeteren of nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

Lees meer

Bron: amazingerasmusmc.nl
Door: redactie ICD App