Terug

Geluidsgolven alternatief behandeling slagadervernauwing

Artsen hebben met succes de Hifu-behandeling getest bij patiƫnten met slagadervernauwing. Deze behandeling kan in de nabije toekomst een alternatief zijn voor dotteren met stentplaatsing.

Hifu
High Intensity Focused Ultrasound (Hifu) is een techniek waarbij de arts hoogfrequente geluidsgolven richt op de vernauwing in de slagader. Daarbij wordt de plaque laagje voor laagje afgebroken. Bij mensen die last hebben van vernauwingen van slagaders in de lies is een open operatie nog steeds nodig. Het risico op infecties is daarbij aanwezig en kan in sommige gevallen voor de patiƫnt ernstige gevolgen hebben .
Met een Hifu behandeling is een snijoperatie niet nodig. Door de hitte van de hoogfrequentiegolven worden de celstructuren van de plaque afgebroken waarna het lichaam door het eigen immuunsysteem de kapotte cellen opruimt.

Effectief en veilig
Met deze methode zijn inmiddels vijf mensen succesvol behandeld. Volgens vaatchirurg Stijn Hazenberg van het UMC Utrecht kan de behandeling van slagadervernauwing in andere delen van het lichaam worden toegepast als de Hifu bewezen effectief blijkt.

Lees meerBron: umcutrecht
Door: redactie ICD App