Terug

Eerste succesvolle harttransplantaties met OCS in Engeland

Britse artsen hebben voor het eerst bij jeugdige hartpatiënten een donorhart geplaatst dat al was gestopt met kloppen met het Organ Care System (OCS).
Donorharten komen doorgaans van patiënten die hersendood zijn verklaard, maar bij wie het hart nog klopt. Met het Organ Care System kan een donorhart weer tot leven worden gewekt en geschikt gemaakt voor een harttransplantatie.

Nabootsen
Het OCS bootst de omstandigheden in het menselijk lichaam na. Het apparaat houdt het hart warm, voorziet het van voedingsstoffen en gebruikt 1,5 liter bloed dat in een cyclus door het hart heen wordt gepompt. Zodra de pompfunctie van het hart weer regelmatig is kan het worden gebruikt als donorhart.

Wachtlijsten
Met de inzet van het OCS kunnen er in de toekomst meer transplantaties plaatsvinden. Wie een donorhart nodig heeft hoeft dan minder lang op de wachtlijst te staan. Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is die kans zeker aanwezig omdat in Groot-Brittannië en Australië al succesvolle transplantaties bij volwassenen met dit systeem zijn uitgevoerd.
Nederlandse artsen willen de methode binnenkort gaan toepassen bij alleen volwassen die een donorhart nodig hebben.

Lees meer


Bron: nos.nl
Door: redactie ICD App