Terug

Slimme speaker als hartslagmeter

Je hartslag monitoren met een smartspeaker. Die techniek hebben Amerikaanse wetenschappers ontwikkeld met Artificial Intelligence (AI). Het systeem kan op afstand het hartritme meten en eventuele hartritmestoornissen detecteren.

Geavanceerde techniek
Smartspeakers zijn voorzien geavanceerde rekencapaciteit, opslag, sensoren en een aantal zeer gevoelige microfoons. Die technieken zijn zo goed dat ze zich kunnen meten met veel medische hardware en prima geschikt blijken om op afstand ademhaling en hartslag te meten.

Ombouwen
De technici bouwden een smartspeaker om tot een actief sonarapparaat. Daarmee konden hoogfrequentiegolven worden uitgezonden die vanaf het menselijk lichaam teruggekaatst worden naar de microfoons van de slimme speaker. In combinatie met gegevens uit het hart tijdens het ademen en bewegen is dan een meting van het hartritme en -hartslag mogelijk.

Test
Het smartspeakersysteem voor hartslag monitoring werd succesvol getest bij gezonde personen en hartpatiƫnten met verschillende hartafwijkingen.Volgens de wetenschappers kan de slimme speaker in de toekomst niet alleen als muziekspeler, nieuwslezer, lichtknop of thermosstaat functioneren maar ook een die de gezondheid van de gebruiker in de gaten houdt.

Lees meer

Bronfoto ICT Health

Bron: icthealth.nl
Door: redactie ICD App