Terug

Ziekenhuis en fabrikant pleiten voor herinrichting zorgproces CRT

Met inzet van een gespecialiseerd verpleegkundige en medisch technicus als centralere spil kunnen de ligdagen in het ziekenhuis bij implantatie van een pacemaker of ICD worden gehalveerd. Dat melden de onderzoekers van het Hart+Vaat Centrum Maastricht UMC+ en Medtronic in het wetenschappelijk tijdschrift BMJ Open Quality.

Herverdeling
Na de plaatsing van een pacemaker of ICD is intensieve zorg van een speciaal samengesteld team nodig (CRT). Die zorg verschilt tussen de implantatiecentra nogal met als gevolg verschillen in behandelingsresultaten.
Binnen de herinrichting spelen een gespecialiseerd verpleegkundige en een technicus met kennis van het medisch implantaat en algemene hartfalenzorg de coördinerende rol. Patiënten hebben verschillende afspraken en controles op één dag.
Uit een proef bleek dat hiermee de tijd van verwijzing tot behandeling wordt verkort en de totale ligduur in het ziekenhuis gehalveerd. Patiënten kunnen na behandeling dus eerder naar huis.
De onderzoekers verwachten ook dat het aantal heropnames en overlijdens zal dalen en dat de herinrichting zal leiden tot lagere kosten.

Lees meer

Bron: zorgkrant
Door: redactie ICD App