Terug

Gezondheidsonderzoek draagt bij aan preventie hart- en vaatziekten

Het onderzoeksprogramma Lifelines draagt bij aan de preventie van hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een langlopende studie van het UMCG en UMC Utrecht dat in 2006 in Noord-Nederland werd gestart.

Terugdringen
Lifelines is een grootschalig onderzoeksprogramma met als doel beter te begrijpen hoe mensen gezonder oud kunnen worden.
Vanaf de start van het onderzoek in 2006 deden meer dan honderdzevenenzestig duizend mensen mee. Sindsdien werden Lifelines deelnemers drie keer gevraagd om lichaamsmaterialen (bloed en urine) af te staan en vragenlijsten in te vullen. De verzamelde biomaterialen vormen de Lifelines Biobank. Het is de grootste biobank van Nederland.

Preventie
Vaak bleken deelnemers met een hart- en vaatprobleem zich er niet van bewust dat ze een risico liepen. Dat bleek pas bij de screening binnen het Lifelines onderzoek.
De opgeleverde data zijn zeer waardevol in de strijd tegen de risico’s op hart- en vaatziekten. Huisarts en deelnemer zijn op de hoogte van de risicofactoren die de deelnemer loopt en het ontstaan van hart en -vaatziekten kan daadwerkelijk worden teruggedrongen.

Lees meer

Bronfoto ICTHealth

Bron: icthealth.nl
Door: redactie ICD App